Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn

Przeciwutleniacze takie jak witamina C, karotenoidy i witamina E1,2 są hipotetyczne, aby pomóc w zapobieganiu miażdżycy tętnic poprzez blokowanie modyfikacji oksydacyjnej lipoprotein o małej gęstości (LDL), która może być selektywnie włączana przez monocyty w ścianie tętniczej. Utleniony LDL może również przyczyniać się do aterogenności poprzez zmniejszanie ruchliwości makrofagów w błonie wewnętrznej, 5 zwiększanie akumulacji monocytów, 6 i zwiększanie cytotoksyczności7. Kumulujące się dane laboratoryjne potwierdzają związek pomiędzy antyoksydantami dietetycznymi i zmniejszone ryzyko miażdżycy, ale dowody epidemiologiczne są ograniczone8-10. Zbadaliśmy zatem te relacje u mężczyzn zapisanych w badaniu follow-up Health Professionals.
Metody
Badanie uzupełniające dla pracowników służby zdrowia jest prospektywnym badaniem obejmującym 51 529 pracowników służby zdrowia w wieku od 40 do 75 lat w 1986 r. Populacja badana obejmowała 29 683 lekarzy dentystów, 10 098 lekarzy weterynarii, 4185 farmaceutów, 3745 optometrystów, 2218 lekarzy osteopatycznych i 1600 podiatrów . Badanie rozpoczęto w 1986 r., Kiedy uczestnicy wypełnili szczegółowy kwestionariusz dotyczący diety i historii medycznej. Wysłaliśmy kolejne kwestionariusze w latach 1988 i 1990, aby zaktualizować informacje na temat narażenia i ustalić zdarzenia związane ze świeżo zdiagnozowaną chorobą wieńcową11,12.
Zastosowaliśmy kryteria a priori, aby wykluczyć z badania 1530 mężczyzn, których dzienne spożycie energii było poza zakresem od 800 do 4200 kcal lub którzy pozostawili puste 70 lub więcej pytań na temat żywności w kwestionariuszu dietetycznym. Ponieważ mężczyźni z chorobą sercowo-naczyniową lub związanymi z nimi stanami mogą zmienić wzorce żywieniowe po postawieniu diagnozy, wykluczyliśmy kolejnych 10 089 mężczyzn, którzy zgłosili zawał mięśnia sercowego, dusznicę bolesną, udar, pomostowanie tętnic wieńcowych lub angioplastykę, cukrzycę lub hipercholesterolemię w kwestionariuszu z 1986 r. . Pozostałych 399,910 mężczyzn kwalifikujących się do kontynuacji.
Po wielokrotnych wysyłkach otrzymaliśmy ankiety z potwierdzeniem zgonów ponad 96% kwalifikujących się uczestników w 1988 i 199013 roku. Pozostali niepowiązani uczestnicy zostali uznani za żyjących, jeśli nie figurowali w krajowym wskaźniku zgonów.
Ocena żywieniowa
Kwestionariusz żywieniowy z 1986 r. Zapytał o średnią częstotliwość spożywania 131 pokarmów w ciągu ostatniego roku. Dziesięć dodatkowych pozycji dotyczyło konkretnego zastosowania suplementów witaminowych, w tym rodzaju, dawki i czasu trwania. Chociaż nie mamy żadnych informacji na temat konkretnych form suplementów witaminy E (naturalny vs syntetyczny), poprosiliśmy uczestników o zidentyfikowanie określonych marek multiwitamin, olejów kuchennych i zimnych zbóż. Spożywcze spożycie obliczono przez pomnożenie częstotliwości, z jaką każdy artykuł spożywczy lub suplement był spożywany przez jego zawartość składników odżywczych, pochodzący przede wszystkim z informacji z Departamentu Rolnictwa, 14 dla wielkości porcji lub podanej dawki 15-17. Wyliczyliśmy wyniki składników odżywczych zarówno dla diety, jak i suplementu, z wyjątkiem karotenu, dla którego obliczono tylko całkowite spożycie, ponieważ tylko 2,2 procent mężczyzn zgłosiło przyjmowanie suplementów karotenu. Zużycie karotenu obliczono na podstawie wartości witaminy A w warzywach i owocach oraz jednej trzeciej witaminy A z produktów mlecznych w postaci karotenu14
[podobne: konflikt rzepkowo udowy, pryszcz w uchu, komórki endocerwikalne ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Zużycie witaminy E i ryzyko choroby niedokrwiennej serca u mężczyzn

  1. Adam pisze:

    Bezpiecznie sie po prostu badac

  2. Michał pisze:

    [..] Artukul zawiera odniesienia do tresci: metadrol[…]

  3. Disco Potato pisze:

    Czasami to po prostu jakiś drobny uraz